Hizmetlerimiz
Fabrika İlaçlama
AVM İlaçlama
Site İlaçlama
Uçak İlaçlama
Gemi İlaçlama
Yat İlaçlama
Şantiye İlaçlama
Çiftlik İlaçlama
Apartman İlaçlama
Bahçe İlaçlama
Filo İlaçlama
Fırın İlaçlama
Daire İlaçlama
Villa İlaçlama
Hotel İlaçlama
Cafe İlaçlama
Restoran İlaçlama
Hastane İlaçlama
Depo İlaçlama
Okul İlaçlama
Catering İlaçlama
Yakıt İstasyonu İlaçlama
Fırın İlaçlama
Mezbaha İlaçlama
Pastane İlaçlama
Dezenfeksiyon Nedir?
Dezenfeksiyon, kelime anlamıyla, “cansız yüzeylerdeki hastalık yapma özelliği olan bakteri, virüs (Koronavirüs gibi), parazit gibi mikroorganizmaların kimyasal maddeler kullanılarak sayıca, türce azaltılması veya yok edilmesi işlemi “dir.
Ev, ofis ya da okul gibi gün içinde çok fazla vakit geçirdiğimiz ortamlarda pek çok virüs ve bakteri kendine yaşam alanı bulabilir. Özellikle ofis, okul, fabrika, kuaför gibi insan sayısının ve aktivitesinin fazla olduğu alanlarda risk daha da fazladır. Bu sebeple tüm yaşam alanlarında rutin yapılan temizliğin yanında belirli aralıklara dezenfeksiyon işlemi de gerçekleştirilmelidir.
Riskli alanlarda dezenfeksiyon işleminin yeterli sıklıkta ve doğru olarak uygulanmaması durumunda dezenfektanlara dirençli mikroorganizmaların ortaya çıkabildiği bilinmektedir.
Dezenfeksiyon Virüslere Karşı Etkili Mi?
Dezenfektan tipi ve dezenfeksiyon yöntemi doğru uygulandığında dezenfeksiyon işlemi virüslere, bakterilere ve daha pek çok mikroorganizmaya karşı etkilidir.
Dezenfeksiyonun etkinliğini belirleyen birkaç önemli faktör vardır. Bunlar mikroorganizmanın cinsi, ortamın uygunluğu, dezenfektan maddenin çeşidi ve yüzeyin tipi. Her yüzeyin, mikroorganizmanın, ortamın kendine özgü etkili dezenfektan maddesi mevcuttur. Dezenfeksiyon hizmeti almadan önce tüm bu faktörleri hizmeti gerçekleştirecek kişilere detaylıca belirtmek, dezenfektan maddenin seçimi açısından ve de buna bağlı olarak dezenfeksiyonun başarılı olması açısından önem taşıyor.
Tüm bu koşullar doğru sağlandığında gerçekleştirilecek dezenfeksiyon işlemi, viral salgının olduğu dönemlerde özellikle toplu yaşanan alanların mikroorganizmalardan arındırılması için önem taşıyor.
Son dönemde global olarak yaşadığımız Koronavirus (COVID-19) salgınında da dezenfeksiyonun önemi tekrar gündeme gelmiş oldu.
Dezenfeksiyon İşlemi Nasıl Yapılıyor?
Dezenfeksiyon işlemi doğru dezenfektanı seçmek ile başlıyor. Kullanılacak yüzey ve inaktif hale getirilmek istenen mikroorganizmalar işlemi yapacak olan yetkili kişilere doğru şekilde aktarıldıktan sonra, koşullara en uygun dezenfektan seçimi yetkili kişilerce yapılmalıdır.
Sonrasında mekanik temizliği yapılmış olan alana koruma kıyafetleriyle giren yetkili kişiler bir püskürtme aracı yardımıyla dezenfektan maddeyi ilgili alanın tamamına etki edecek şekilde uygular. Kullanılan dezenfektan maddenin insan sağlığına zarar vermeyen tipte olduğundan emin olunmalıdır.
İşlem süresi alanın büyüklüğüne göre değişiklik göstermektedir.
Dezenfeksiyon Yöntemleri ve Yaygın Dezenfektan Maddeleri Nelerdir?
Günümüzde göre en çok kullanılan 6 çeşit dezenfektan aşağıdaki gibidir:
- Klor ve klorin bileşenleri
- Hidrojen peroksit içerikli dezenfektanlar
- Amonyum bileşikleri
- Formaldehit
- Alkol içerikli dezenfektanlar
- Gümüş içerikli dezenfektanlar
İnsan sağlığına zararsız, hem bakteri hem virüse yüksek derecede etki eden dezenfektanlar klor bileşenleri, hidrojen peroksit içerikli dezenfektanlar ve gümüş içerikli dezenfektanlardır.
Armut hizmetverenlerinin sıklıkla kullandığı dezenfektanlara B-good, Multi-Way Clear, Huwasan TR50, BioXeco markaları örnek verilebilir. Bu dezenfektanların hepsi Sağlık Bakanlığı’nın onayından geçmiş, izinli biyosidal ürünler arasında yer alır.
Hidrojen peroksit moleküller ve gümüş iyonları bulunduran dezenfektanlar bakteri ve virüs dezenfeksiyonlarında öne çıkan ürünlerdir. Hizmet verenlerimizin kullandığı dezenfektanlardan Huwasan TR50 ve BioXeco, içerdiği hidrojen peroksit ve gümüş içeriğiyle diğer dezenfektanlardan ayrılır.
Dezenfeksiyon Ne Kadar Süre Etkili Kalır?
Dezenfeksiyon işlemi düzenli ve doğru şekilde yapıldığı zaman etkili olur. İşlemin gerçekleştiği yüzey, ortam ve gerçekleştirilen maddelerin değişkenliği sebebiyle etki süresi için standart bir süre verilmesi mümkün değildir. Bu sebeple dezenfeksiyon işleminin ne kadar kalıcı olduğu değil ne kadar düzenli ve doğru şekilde yapıldığı önem taşır. Mümkün oldukça risk taşıyan ortamların düzenli dezenfekte edilmesi Koronavirüs gibi virüs ve bakterilere karşı riski en aza indirir.
Nano Gümüş Dezenfeksiyon
Gümüş teknolojisi dezenfeksiyon işleminde sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Son dönemde adını sıkça duyduğumuz Nano Gümüş teknolojisi ile normal gümüş teknolojisi arasındaki fark ise nano gümüşün yüzey alanının daha fazla olması sebebiyle daha fazla iyonize olması ve daha fazla iyon ortaya çıkarmasıdır. İyonlar bakteri ve virüsleri öldürdüğü için daha fazla iyon daha fazla bakteri ve virüsün ölümü demektir